Обробка різальних пластин RNGN 09T300F з надтвердої кераміки за допомогою віброабразивного способу - Бурлаков , В.І. (Вісник Приазовського Державного Технічного Університету. Серія: Технічні науки, 2021)
У статті показано, що проблему з обробленням різальних пластин з надтвердої кераміки можливо вирішити за допомогою вібраційного оброблення. У статті розглянутий абразивний мікс, що приймає участь в обробленні надтвердої кераміки. Охарактеризовано вплив обсягу завантаження на знімання матеріалу. Продемонстровано найкращий показник при обробленні партії пластин. При ущільненні абразиву збільшується глибина впровадження вершини абразивної частинки в поверхню металу і відбувається перехід до мікрорізання, початок якого можна визначити за певним співвідношенням, що є позитивним фактором. Показаний ще один фактор, який викликає підвищення оброблюваності матеріалу. Це співвідношення кількості деталей і абразиву. Зроблено висновок про те, що найбільш інтенсивно обробка ведеться при співвідношенні кількості робочих тіл і пластин від 40 до 60%. Показано, що зі збільшенням зернистості зростає знімання матеріалу і формується менша шорсткість поверхні. Це свідчить про превалюючий вплив на знімання матеріалу мікро- і субмікровиступів абразивних зерен. У процесі досліджень вібраційної обробки надтвердої кераміки було з’ясовано як впливає змочування зони різання на продуктивність. Змочування впливає на збільшення кількості вилученого матеріалу з поверхні пластини дуже повільно, тобто продуктивність ВіО повільно зростає. Показано, що в залежності від оброблюваного матеріалу та режимів обробки, характерними механізмами зносу інструментів із ПКНМ. Дана характеристика зносам. При обробці різальних пластин за допомогою вібраційної обробки вільним алмазним абразивом. середня стійкість виросла в кілька разів у порівнянні з пластинами з твердого сплаву (типу ВК, ТК) і швидкорізальною сталлю. Проаналізовано наведені вище матеріали і зроблений висновок, що для інструментів із ПКНМ, незалежно до якої вони групи належать, на високих швидкостях різання найбільш часто характерна хімічна взаємодія із оброблюваним матеріалом та дифузійні процеси інтенсивність яких визначає температурою різання