Сучасна семантика та сенс терміну «ризик» - Волошин , В.С. (Вісник Приазовського Державного Технічного Університету. Серія: Технічні науки, 2021)
У роботі зроблено спробу змінити традиційний підхід до розуміння поняття «ризик» – від імовірнісних методів його оцінки до подійних, які вже давно завоювали для себе місце у науковому та прикладному середовищі за допомогою дослідження та застосування у найрізноманітніших галузях діяльності: від економіки та бізнесу до соціальних та виробничих сфер. За основу запропонованої методики прийнятий подійний підхід, в якому основна роль відводиться послідовності подій у їх тимчасовій залежності, причинно-наслідкових зв’язків, що змінюються у часі від прогнозованого до реального, а також ентропійного підходу, що забезпечує смислове наповнення поняття «ризик» інформацією про достовірність та передбачуваність, серед прогнозованих подій у момент часу, нескінченно наближений до сьогодення. Вивчено синонімічність терміну та його семантичний та функціональний сенси для різних систем та сфер застосування, виділено однозначні властивості основних синонімів та функцій, а також суб’єктно-об’єктна складова описів шуканого терміну, які найбільш часто зустрічаються. Подано функціональну модель процесу ризикоутворення в подійно-логічній системі координат: час, інформація, енергія. Наведено результати дослідження експертних оцінок різних інтерпретацій терміна «ризик» у порівнянні з їхньою пріоритетністю у споживача у зазначеній системі координат. Кінцевим результатом роботи є запропоноване поняття терміна «ризик», яке ґрунтується на таких властивостях як бінарність, очікуваність, дихотомічність, невизначеність та векторність у координатах «час-інформація-ентропія», які в сукупності складають основу можливих ризиків у їхній часовій інтерпретації для конкретної системи