Удосконалення процедури проведення поведінкового аудиту безпеки праці - Чеберячко , Ю.І.; Дерюгін , О.В.; Архірей , М.М. (Вісник Приазовського Державного Технічного Університету. Серія: Технічні науки, 2021)
Запровадження в Україні в системах управління охороною праці ризик-орієнтованих підходів виявлення професійних ризиків (ПР), які базуються на різних концептуальних моделях, зокрема трикутнику інцидентів Хайнріха, викликало необхідність у проведенні поведінкових аудитів безпеки праці (ПАБП) – одного з важливих елементів зниження рівня виробничого травматизму на підприємстві. Для вирішення поставленої задачі було розроблено організаційні рішення, які спрямовані на удосконалення процедури проведення ПАБП на основі визначення припустимості ПР з відповідним управліннями змін. Запропонований алгоритм проведення ПАБП у п’ять кроків, що виконаний в розробленому спеціальному програмному комплексі «Monitoring of safety», що включає ряд невід’ємних форм виявлення ПР, які в комплексі працюють як одне ціле для отримання бажаного результату. Забезпечено новий підхід в поданні інформації про визначення ризиків у вигляді звіту на основі визначення коефіцієнта небезпеки, що забезпечує прийняття керівниками робіт оперативних рішень щодо усунення негативних проявів «людського фактору» в процесі виконання виробничої діяльності, своєчасного приведення ПР небезпек до прийнятного рівня безпечної праці. Забезпечено повну автоматизацію процесу, яка не потребує надмірної участі експерта-аудитора у формуванні повного циклу моніторингу стану безпеки праці на робочому місці. Наукова новизна полягає у встановленні взаємозв’язку між коефіцієнтом небезпеки та ймовірністю виникнення небезпеки чи небезпечної діяльності через добуток кількості виявлених в процесі аудиту невідповідностей однієї групи на співвідношення кількості працівників, відповідальних за організацію і забезпечення безпечних умов праці в підрозділі, до загальної кількості працівників в цьому ж підрозділі. Практична цінність полягає у розробці програмного комплексу «Monitoring of safety» на базі програмного середовища додатку Microsoft Office – Excel-2019 з підтримкою макросів з спеціальними формами чек-листів та автоматизованим аналізом ПР, що спрощує роботу експерта-аудитора