Системний підхід до аналізу структурних схем систем теплової підготовки транспортних засобів, працюючих на газовому паливі - Погорлецький , Д.С.; Грицук , І.В.; Волков , В.П.; Володарець , М.В.; Білай , А.В.; Український , Є.О. (Вісник Приазовського Державного Технічного Університету. Серія: Технічні науки, 2021)
В статі розглядаються можливість використання та систематизації різних можливих схем та варіантів системи теплової підготовки для транспортного засобу, обладнаного двигуном, який переобладнано для роботи на зрідженому газовому паливі. За рахунок використання методу морфологічного аналізу виділені основні функціональні елементи з їх складовими частинами, які мають місце в реальних умовах експлуатації транспортного засобу. Авторами він застосовується в тому випадку, якщо потрібно визначити максимальну кількість поєднань за заданими ознаками, а потім вибрати найбільш перспективні схеми та варіанти системи теплової підготовки двигуна транспортного засобу, переобладнаного для роботи на газовому паливі. Такий підхід найчастіше застосовується при розробці можливих варіантів поєднання різних схем систем теплової підготовки транспортних засобів, працюючих на газову паливі, або, наприклад, варіантів взаємодії складових системи, від яких залежить вибір можливого вирішення проблеми теплової підготовки транспортного засобу, чи коли потрібно перевірити можливість одночасного застосування різних систем, механізмів та процесів. Для забезпечення теплової підготовки транспортних засобів, поліпшення їх екологічних та економічних показників у поєднанні зі складними питаннями їх безпечного використання в природному середовищі (під час експлуатації), вимагається застосування універсальних методів аналізу, які повинні надати можливість широкого оцінювання складних технічних об’єктів та їх впливу на навколишнє середовищ під час експлуатації. Серед сучасних методів наукових досліджень перерахованим вимогам цілком відповідають методи системного та морфологічного аналізу, вони надають можливість кількісного порівняння варіантів досліджуваної системи з урахуванням її зв’язків, в тому числі, з навколишнім середовищем під час експлуатації транспортного засобу. Загалом, метод морфологічного аналізу варто використовувати, коли стоїть завдання аналізу багатьох варіантів з урахуванням будь-яких параметрів для подальшого вибору найбільш перспективних поєднань