Експериментальне дослідження горіння одиночних вуглецевих частинок в середовищах О2/Н2О та O2/N2O - Хаджинов , Є.О.; Хаджинов , О.С. (Вісник Приазовського Державного Технічного Університету. Серія: Технічні науки, 2022)
Розглянуто можливість використання кінозйомки як методу дослідження процесу горіння одиночних частинок вуглецю. Розроблено і побудовано експериментальну установку, яка відрізняється від існуючих простотою її монтажу і проведенням експериментів. Проведено експериментальні дослідження процесу горіння частинок графіту в середовищах О2/Н2О і О2/N2 при наступних параметрах: фракційний діапазон часток 0,16-2 мм, температура в реакційній зоні 900-1150°С, концентрація кисню в суміші 43-100%. Показано вплив концентрації парів води в суміші на питому швидкість протікання процесу горіння. Показано, що заміна інертного газу (N2) в окислювальній атмосфері на Н2О призводить до інтенсифікації реакції і збільшення реакційної здатності палива. Експериментально встановлено, що відносна реакційна здатність графіту в середовищі О2/Н2О на 19% вище, ніж в середовищі О2/N2