Особливості організації круїзних перевезень пасажирів на яхтах - Михайлова , Ю.В.; Наврозова , Ю.О.; Стеба , А.А. (Вісник Приазовського Державного Технічного Університету. Серія: Технічні науки, 2022)
Метою статті є дослідження особливостей форм пасажирських перевезень на яхтах та, зокрема, процесу організації круїзних перевезень на яхтах. Морські та річкові перевезення пасажирів на яхтах є формою круїзу та класифікуються на дві самостійні групи: яхт-чартер та яхт-круїз. Близько 15% світового ринку належить оренді яхт з екіпажем та 85% – без екіпажу. При діапазоні від 1000 євро до більш 10000 євро середня вартість оренди яхти у 2022 році становила 4420 євро. Хорватія була найпопулярнішим напрямком для оренди яхт у 2022 році: понад 38% чартерних бронювань яхт було здійснено у країні. Організація обслуговування пасажирів на яхтах може бути різною в залежності від розміру та типу яхти, а також від вимог та очікувань клієнтів. Круїзи на яхті мають свої особливості організації та відрізняються від круїзів на лайнерах за розміром та кількістю пасажирів, маршрутами та портами, персоналом та обслуговуванням, вартістю, стилем та атмосферою. Яхт-круїзи організуються на невеликих суднах, які призначені для невеликої кількості пасажирів, більш індивідуалізовані та здійснюються в менш населених частинах світу, де доступність портів обмежена; мають меншу команду, що забезпечує більш індивідуальний підхід до обслуговування та персональні зв’язки з пасажирами вищі через більш преміальний досвід та меншу кількість пасажирів; більш релаксовану атмосферу з фокусом на природні краєвиди та відпочинок на морі. Компанія Dream Yacht Charter є світовим лідером в галузі оренди яхт та круїзів, з флотом, що складається з більш ніж 1000 яхт. Компанія SeaDream Yacht Club є лідером у категорії «»Luxury Small Ships за оцінкою Berlitz Complete Guide to Cruising and Cruise Ships у 2020 році