Інтелектуальна система моніторингу експлуатаційних властивостей суднового енергетичного обладнання - Яненко , А.В. (Вісник Приазовського Державного Технічного Університету. Серія: Технічні науки, 2024)
Особливість моніторингу технічного стану суднових транспортних засобів складається у тому, що протягом терміну служби головну енергетичну установку не змінюють, а здійснюють її неперервне технічне обслуговування та періодичні ремонти. В організації таких заходів провідна роль належить технічному діагностуванню, що дозволяє визначити технічний стан матеріалу, а також прогнозувати можливі зміни на певний період. Запропоновано інтелектуальну систему моніторингу експлуатаційних властивостей суднового енергетичного обладнання за допомогою ланцюгів Маркова, елементів ймовірнісної динаміки, розрахунків по ймовірностним моделям, багатокритеріальної оптимізації діагностичних параметрів, симуляції та генерації сценаріїв. Докладно розглянуто змістовий сенс основних структурних блоків системи моніторингу експлуатаційних властивостей суднового енергетичного обладнання. Вхідною інформацією було узагальнення досвіду експлуатації транспортних засобів. Описуються етапи побудови ланцюгів Маркова стосовно діагностики турбонагнітачів, особливістю яких є заміна дискретного часу безперервною послідовністю станів. Розглянуто окремим блоком обчислення за ймовірнісними моделями на основі спектрів вібраційних сигналів шляхом поєднання їх основних дискретних ознак та встановлення нових діагностичних параметрів. Візуалізація зв’язків полягає у побудові орграфів взаємодій основних структурних елементів суднової енергетичної установки з урахуванням імовірнісних моделей. Багатокритеріальна оптимізація у представленій системі розглядається з позицій статистичних критеріїв та їх згорток. Симуляція та генерація основних сценаріїв описана з точки зору перетворення аналогових даних про робочі процеси у цифрову форму. Надано інформаційну підтримку та інструментарій системи моніторингу експлуатаційних властивостей суднового енергетичного обладнання