Моделювання та реалізація багаторівневого адаптивного тестування у інтелектуальній системи - Федосова , І.В.; Проніна , О.І.; Веремій , В.О. (Вісник Приазовського Державного Технічного Університету. Серія: Технічні науки, 2025)
Стаття присвячена розгляданню підходу до підвищення якості освітнього процесу шляхом впровадження комп’ютерного адаптивного тестування. В роботі акцентується увага на проблемах традиційного оцінювання знань, таких як відсутність індивідуалізації та суб’єктивність викладача, й пропонують адаптивні методи формування тестів, які враховують рівень підготовки здобувача освіти в режимі реального часу. Описано різні алгоритми адаптивного тестування. Також описано метод багаторівневого тестування з блоковою структурою, де завдання змінюються відповідно до попередніх відповідей. Цей метод був покладений в основу інформаційної системи для перевірки якості знань здобувачів. Було наведено формулу для розрахунку переходу між блоками, що окреслюють рівень знань в тесті. Також було описано інтерфейс користувача, типи питань, подано реалізацію системи тестування, а також механізм зміни рівнів складності в процесі проходження тесту. Інтерфейс системи є зручним для користувача і передбачає підтримку різних типів тестових завдань, що робить її універсальною для використання в закладах освіти. Розроблена багаторівнева структура тесту дозволяє гнучко адаптувати не лише складність, а й логіку переходу між завданнями, підвищуючи точність і об’єктивність оцінювання, а також зменшуючи загальну тривалість тестування. Реалізована методика демонструє практичну доцільність і гнучкість впровадження адаптивного підходу в систему автоматизованого контролю знань, що може стати основою для створення більш ефективних освітніх технологій