Розробка мобільного додатка на основі штучного інтелекту для зменшення харчових відходів та покращення якості життя населення - Балалаєва , О.Ю.; Марченко , І.Ф.; Браткевич , В.П.; Соколова , Н.О.; Дереза , А.Ю. (Вісник Приазовського Державного Технічного Університету. Серія: Технічні науки, 2025)
У роботі проаналізовано процес розробки та використання мобільного додатка для зменшення харчових відходів та покращення якості життя населення на основі штучного інтелекту. Розглянуто глобальну проблему збільшення харчових відходів та необхідність усвідомленого споживання продуктів харчування, обґрунтовано доцільність використання сучасних цифрових технологій для зменшення відходів продуктів та оптимізації раціону користувачів. Проаналізовано існуючі інтелектуальні системи генерації рецептів на основі інвентаризації наявних продуктів, комплексні системи управління харчовими запасами з інтегрованим моніторингом термінів придатності, платформи для обміну надлишками їжі тощо. Розроблено власний мобільний додаток в середовищі Xcode за допомогою мови програмування Swift і технологій SwiftUI та OpenAI API, що використовує штучний інтелект для детального аналізу введених інгредієнтів та дієтичних уподобань користувачів. Програмний продукт забезпечує високий ступінь персоналізації рекомендацій завдяки алгоритмам машинного навчання та аналізу великих обсягів даних. Функціонал застосунку включає генерацію рецептів, що враховує залишки продуктів та дієтичні вподобання (веганство, вегетаріанство, безглютенова, безлактозна, палео-, кето- та низьковуглеводна дієти), а також відображення зображення страви, її назви, часу приготування, складності та послідовності кроків. Тестування мобільного додатка показало скорочення харчових відходів серед користувачів на 28%, що підтверджує потенціал технології у боротьбі з екологічними проблемами та економічними втратами. Зроблено висновок, що цифрові технологічні рішення з використанням штучного інтелекту мають не тільки екологічну, а й соціальну значущість, підвищуючи рівень усвідомленого споживання харчових продуктів серед населення