Стратегічна модернізація ПАТ «Запоріжсталь» для декарбонізації та адаптації до вимог СВАМ - Тимошенко , Д.О.; Кухар , В.В.; Навольнєв , І.Ю.; Малий , Х.В.; Бутурлін , О.С. (Вісник Приазовського Державного Технічного Університету. Серія: Технічні науки, 2025)
В контексті глобальної боротьби зі зміною клімату та посилення регуляторних обмежень, таких як впровадження Механізму коригування вуглецевих викидів на кордоні Європейського Союзу (CBAM), українські металургійні підприємства стикаються із серйозними викликами, які потребують термінових рішень. Для ПАТ «Запоріжсталь» ці виклики проявляються у необхідності не лише скоротити викиди CO2, а й відповідати новим міжнародним екологічним стандартам, що є критично важливим для збереження конкурентоспроможності їх продукції на світових ринках. У статті здійснено всебічний аналіз економічних та екологічних ризиків, пов’язаних із викидами парникових газів на ПАТ «Запоріжсталь». Автори досліджують можливі шляхи модернізації, спрямовані на зменшення вуглецевого сліду та покращення екологічних показників. Особливу увагу приділено впровадженню передових технологій, таких як пряме відновлення заліза і дугові сталеплавильні печі, які є перспективними рішеннями для декарбонізації металургійного виробництва. У статті наведено результати детального порівняльного аналізу викидів CO2 на ПАТ «Запоріжсталь» у порівнянні з європейськими виробниками. Проаналізовано динаміку виробництва металургійної продукції, зокрема гарячекатаного прокату (в рулонах), а також оцінено зміни маржинальності цього продукту після реалізації заходів модернізації. Наголошується на економічній доцільності інвестицій у технології «зеленої» металургії, які забезпечують не лише екологічну ефективність, але й економічну вигоду для підприємства. Результати дослідження демонструють, що стратегічна модернізація ПАТ «Запоріжсталь» є ключовим фактором забезпечення довгострокового сталого розвитку підприємства. Модернізація сприятиме збереженню робочих місць, підвищенню продуктивності та конкурентоспроможності підприємства на міжнародному ринку. Крім того, адаптація до вимог «зеленої» трансформації дозволить українській металургії успішно інтегруватися у глобальні ланцюги постачання, які розглядають екологічну відповідальність як ключовий критерій оцінки ефективності виробництва