Доменна плавка під тиском і збагачення дуття киснем – інтенсифікатори процесу чи необґрунтована данина традиціям - Крячко , Г.Ю.; Сігарьов , Є.М. (Вісник Приазовського Державного Технічного Університету. Серія: Технічні науки, 2025)
Показана помилковість існуючих тверджень про необґрунтовану доцільність використання підвищеного тиску газу в робочому просторі доменних печей і збагачення дуття киснем в якості інтенсифікаторів доменного процесу, обумовлена некоректним співставленням роботи печей різного об’єму, що працювали у різко відмінних сировинних та експлуатаційних умовах. На прикладі двох доменних печей одного підприємства, об’єм яких відрізнявся майже у два рази, показано, що зі збільшенням корисного об’єму печі значення підвищеного тиску газу, як засобу інтенсифікації плавки, зростає в порівнянні з агрегатами меншої потужності. Наведено основні причини зростання опору стовпа шихти, пов’язані як зі зменшенням об’ємної частки коксу в «сухій» зоні печі, так і потоншанні коксових «вікон» в зоні когезії при зменшенні об’ємної частки коксу, завищенням робочої висоти доменних печей радянських проєктів та необхідністю утворення потужних фурменних вогнищ для перерозподілу фурменного газу до центру печі при зростанні потужності агрегатів. Саме для подолання дії негативних факторів з метою інтенсифікації плавки дуттям повсюдно використовується доменна плавка під тиском. Отримані за результатами досліджень дані не тільки свідчать про дієвість застосування підвищеного тиску газу, але й вказують на диференційований його вплив на інтенсивність плавки в печах різного об’єму. Згідно з результатами дослідження без залучення підвищення тиску газу на колошнику, як інтенсифікатора доменної плавки, форсування ходу печі дуттям може бути здійснено лише за рахунок збільшення нерівномірності радіального газорозподілу з перевитратою коксу. Показано, що підвищення тиску газу в робочому просторі печей і збагачення дуття киснем не є антагоністами, оскільки спрямовані на подолання негативних змін різної природи, що виникали в процесі удосконалення доменної плавки