Підходи до забезпечення стійкості енергетичної системи в процесі інтеграції відновлюваних джерел енергії - Ялова , А.М.; Бондар , Н.В.; Яловий , О.О. (Вісник Приазовського Державного Технічного Університету. Серія: Технічні науки, 2025)
Мета дослідження. Дослідження різних підходів до зменшення впливу відновлюваних джерел енергії на стійкість енергетичної системи та визначення оптимальної комбінації традиційних та відновлюваних джерел для забезпечення стабільного та надійного енергопостачання. Оцінка ефективності різних підходів до мінімізації впливу відновлюваних джерел енергії на стабільність енергомережі. Матеріали і методи. Методи аналізу власних значень та моделювання перехідних процесів. Використовувалися дані системного оператора «Укренерго»: графіки навантаження енергосистеми (погодинні, добові, сезонні). Використовувалися дані Українського гідрометцентру за 2023-2024 роки для моделювання вироблення ВДЕ: дані про сонячну радіацію (погодинні, добові); дані про швидкість вітру (погодинні, добові). Використовувалися технічні паспорти сонячних панелей та вітрових турбін, що встановлені в Україні. Для геоінформаційного аналізу використовувалась програма QGIS. У дослідженні використано теорію штучних нейронних мереж, методи оптимізації на базі лінійного програмування й логічних продукційних правил, а також методи оцінки й регулювання усталених режимів роботи системи з врахуванням енергетичного накопичувача. Результати. Наукова новизна полягає у розробці інноваційного методу оцінки зниження впливу відновлюваних джерел енергії на стійкість енергосистеми. Доведено доцільність використання штучних нейронних мереж для прогнозування виробітку вітрової та сонячної енергії, а також оптимізації структури та параметрів моделі задля підвищення точності прогнозу. Визначено оптимальне поєднання традиційних та відновлюваних джерел енергії для забезпечення стійкої та надійної роботи енергосистеми. Практичне значення. На основі експериментальних та теоретичних досліджень надано конкретні рекомендацій та рішення, спрямовані на забезпечення стійкості енергосистеми при інтеграції відновлюваних джерел енергії, включаючи оптимізацію управління, використання нових технологій та розвиток інфраструктури