Проєктування розподілених автоматизованих суднових систем керування на базі технології OPC UA - Поливода , В.В.; Поливода , О.В. (Вісник Приазовського Державного Технічного Університету. Серія: Технічні науки, 2025)
Стаття досліджує застосування технології OPC Unified Architecture (OPC UA) у розробці розподілених автоматизованих систем керування (АСК) на морських суднах. OPC UA є відкритим стандартом, що забезпечує безпечний та масштабований обмін даними між різноманітними промисловими пристроями. Впровадження OPC UA в морській галузі відкриває нові можливості для оптимізації роботи суден, підвищення надійності та зменшення витрат на обслуговування. Завдяки OPC UA можна об’єднати в єдину систему різні датчики, виконавчі механізми, контролери та інші технічні засоби судна, що дозволяє збирати та аналізувати дані в реальному часі. Це, в свою чергу, дає змогу здійснювати дистанційний моніторинг та керування суднами, а також виконувати проактивне технічне обслуговування. До основних переваг використання OPC UA в морській галузі відносять: міжплатформність: забезпечує сумісність різних виробників обладнання; безпека: надійний захист даних завдяки різним механізмам шифрування та аутентифікації; масштабованість: адаптація до систем різного розміру та складності; інтеграція: спрощує об’єднання різних систем автоматизації; надійність: гарантує безперебійну роботу в складних умовах морського середовища. Одним із ключових переваг технології OPC UA є її здатність до інформаційного моделювання, що дозволяє створювати стандартизовані моделі даних для опису фізичних компонентів та процесів на судні. Це спрощує процес проектування та впровадження АСК, зменшуючи ризик помилок. Крім технічних переваг, OPC UA також має економічні переваги. Завдяки спрощенню інтеграції та обслуговування систем, OPC UA може знизити загальну вартість володіння для суднобудівних компаній та судновласників. Крім того, підвищуючи ефективність та надійність експлуатації суден, OPC UA сприяє збільшенню прибутковості. Таким чином, впровадження технології OPC UA в морській галузі є перспективним напрямком розвитку, який дозволяє підвищити рівень автоматизації та інтеграції систем на суднах, забезпечити безпеку та ефективність їхньої експлуатації