Сучасні методи наукових досліджень у системі підготовки наукових кадрів Херсонської державної морської академії - Гудирева , О.М. (Вісник Приазовського Державного Технічного Університету. Серія: Технічні науки, 2025)
Науково-дослідна робота – один із найскладніших видів самостійної роботи здобувачів другого рівня вищої освіти (курсантів-магістрів), здійснення якої потребує спеціальних знань та умінь. Для курсантів-магістрів підготовка та написання магістерської роботи – перший досвід науково-дослідної діяльності. У Херсонській державній морській академії для курсантів-магістрів спеціалізації «Навігація та управління морськими судами» передбачено вивчення курсу «Сучасні методи наукових досліджень та обробки даних» (СМНДОД), який за навчальним планом та освітньо-професійною програмою входить до циклу професійної підготовки. Програма навчальної дисципліни «Сучасні методи наукових досліджень та обробки даних» складена відповідно до Кодексу підготовки та дипломування моряків та несення вахти ПДМНВ-78, IMO-MODEL COURSE 7.01, 7.03. та згідно з ОПП. Напрямом наших досліджень є вдосконалення викладання курсу «Сучасні методи наукових досліджень та обробки даних» у Херсонській державній морській академії для досягнення більш значущих стандартів професійної компетентності здобувачів другого рівня вищої освіти (курсантів-магістрів) спеціалізації «Навігація та управління морськими судами» ХДМА. У цій статті розглядаються дві найважливіші складові курсу СМНДОД. Перша – це «стартові» знання про методологію та методи наукового дослідження, а саме, найбільш значущі класичні парадигми, що визначають суть понять методологія та методи наукового дослідження, поняття та питання сучасних методів емпіричного та теоретичного досліджень. Друга, не менш важлива складова курсу СМНДОД – це вивчення курсантами-магістрами конкретних методів та прийомів обробки та аналізу даних. Подальші наші дослідження спрямовані на більш детальний розгляд другої складової курсу СМНДОД – на вивчення курсантами-магістрами конкретних методів і прийомів обробки та аналізу даних у галузі технічних наук, зокрема, у сфері судноводіння, які найбільш необхідні курсантам-магістрам судноводійської спеціальності, а також розробці набору індивідуальних завдань на конкретних методів збору та аналізу даних