Сучасні підходи до оптимізації робочого циклу кар’єрних екскаваторів - Сергієнко , С.А.; Онищенко , А.О. (Вісник Приазовського Державного Технічного Університету. Серія: Технічні науки, 2026)
Виконано систематизований аналіз наукових публікацій 2016–2025 рр., присвячених оптимізації робочого циклу екскавації кар’єрних екскаваторів типу пряма лопата та драглайн. Методи оптимізації систематизовано у шість основних груп: оператор-орієнтовані методи керування; оптимальне керування і багатокритеріальна оптимізація траєкторії; онлайн-адаптивне траєкторне планування; перцептивно-автономні методи екскавації; робастне траєкторне керування з компенсацією збурень; енергооптимізація циклу екскавації. Окремо розглянуто напрями цифрових двійників, симуляційних методів та нейромережевого керування. Показано, що переважна більшість методів розроблена для гідравлічних маніпуляторних систем і потребує суттєвої адаптації для канатних електромеханічних екскаваторів типу пряма лопата та драглайн з урахуванням іншої кінематичної структури, значно більших рівнів потужності та специфічної динаміки канатної системи. Встановлено, що дослідження в напрямі вибору критерію оптимізації робочого циклу залишаються актуальними. Визначено три напрями подальших досліджень: розробка багатопараметричного критерію оптимізації, що враховує час, енергію, вплив на стан обладнання та операційну продуктивність; розробка спостерігача рівня завантаження ковша в режимі реального часу; верифікація запропонованих рішень на електромеханічній системі екскаваторів типу пряма лопата та драглайн