Використання апроксимацій Паде для моделювання складних нелінійних систем - Горпинченко , А.С. (Вісник Приазовського Державного Технічного Університету. Серія: Технічні науки, 2026)
У статті розглядається проблема ефективного математичного моделювання складних нелінійних систем управління та самоорганізації, які широко застосовуються у сучасних наукових дослідженнях, зокрема в теорії динамічних систем, синергетиці, автоматичному керуванні та математичній фізиці. Нелінійний характер таких систем суттєво ускладнює отримання точних аналітичних розв’язків, що обумовлює необхідність використання наближених методів аналізу. Одним із перспективних підходів до дослідження подібних систем є використання раціональних апроксимацій, зокрема апроксимацій Паде, які дозволяють отримувати більш точні наближення функцій порівняно з класичними степеневими розкладами. Метою роботи є дослідження можливостей застосування апроксимацій Паде для аналізу нелінійних функцій, що виникають при моделюванні процесів управління та самоорганізації у складних динамічних системах, а також порівняння їх ефективності з традиційними поліноміальними методами наближення. У роботі розглянуто математичні моделі, що описуються нелінійними функціональними залежностями, та досліджено їх апроксимаційні властивості на прикладі модельної функції, яка характеризує процес насичення у системах управління. У ході дослідження проведено порівняльний аналіз апроксимацій Паде та поліномів Тейлора. Показано, що використання раціональних апроксимацій дозволяє значно підвищити точність наближення та розширити область застосування математичних моделей, зокрема поза межами радіуса збіжності степеневих рядів. Особливу увагу приділено аналізу похибок наближення, асимптотичної поведінки функцій та дослідженню особливостей використання апроксимацій Паде для функцій із логарифмічними особливостями. Отримані результати демонструють, що апроксимації Паде можуть ефективно застосовуватися для спрощення складних нелінійних моделей, аналізу стійкості динамічних систем, дослідження режимів насичення та побудови редукованих математичних моделей. Крім того, у роботі розглянуто питання чисельної реалізації алгоритмів побудови апроксимацій та досліджено стійкість обчислювальних процедур при визначенні коефіцієнтів раціональних наближень. Практичне значення отриманих результатів полягає у можливості застосування апроксимацій Паде для підвищення ефективності математичного моделювання складних процесів у системах управління, синергетичних системах та інших галузях прикладної науки. Запропонований підхід може бути використаний для аналізу нелінійних динамічних процесів, оптимізації алгоритмів керування та розробки більш точних математичних моделей складних систем