Роль природно-заповідного фонду у збереженні біорізноманіття та забезпеченні сталого функціонування екосистем України - Дичко , А.О.; Єрмаков, В.М. (Вісник Приазовського Державного Технічного Університету. Серія: Технічні науки, 2026)
У статті досліджено роль природно-заповідного фонду у збереженні та підтриманні екологічної рівноваги природних систем України. Розглянуто значення природоохоронних територій як основного інструменту охорони довкілля в умовах зростаючого антропогенного впливу та трансформації природних екосистем. Проаналізовано сучасний стан розвитку природно-заповідного фонду України та динаміку частки заповідних територій у структурі території країни у період з 2022 по 2024 роки. Встановлено, що поступове збільшення площ природоохоронних територій свідчить про розвиток національної системи збереження природних ресурсів, однак темпи розширення заповідного фонду залишаються відносно невисокими. У статті розглянуто основні структурні елементи екологічної мережі, зокрема природні ядра, екологічні коридори та буферні зони, що сприяють збереженню природних комплексів і забезпечують міграцію видів, а також значення природно-заповідного фонду, екологічної мережі та інших природоохоронних територій у забезпеченні сталого розвитку. Проаналізовано значення інтеграції природоохоронних територій України до міжнародних природоохоронних систем, зокрема Пан’європейської екологічної мережі, Смарагдової мережі та Світової мережі біосферних резерватів ЮНЕСКО. Визначено, що ефективне функціонування природно-заповідного фонду неможливе без здійснення екологічного моніторингу, який дозволяє оцінювати стан природних екосистем, виявляти негативні зміни та формувати науково обґрунтовані управлінські рішення у сфері охорони довкілля. Наголошено, що розвиток природно-заповідного фонду, формування екологічної та Смарагдової мережі, а також інтеграція України до міжнародних природоохоронних ініціатив сприяють досягненню Цілей сталого розвитку, зокрема Цілі 15 «Захист та відновлення екосистем суші», та забезпечують збереження природного середовища для майбутніх поколінь