Причинний аналіз факторів ризику в автономних морських платформах з використанням методу DEMATEL - Волянський , С.М.; Щенявський , Г.С.; Мазур , О.М.; Очеретна , В.В. (Вісник Приазовського Державного Технічного Університету. Серія: Технічні науки, 2026)
Швидкий розвиток автономних морських платформ суттєво трансформує підходи до виконання офшорних та морських операцій, зменшуючи участь людини та підвищуючи ефективність функціонування систем. Водночас зростання рівня автономності формує складне середовище ризиків, що характеризується тісною взаємодією технічних, організаційних та інформаційних факторів. Традиційні методи оцінювання ризиків, орієнтовані на лінійні причинно-наслідкові залежності, не дозволяють повною мірою врахувати системний характер таких взаємодій. У статті запропоновано DEMATEL-орієнтований підхід до аналізу причинно-наслідкових зв’язків між ключовими факторами ризику в автономних морських платформах. Методологія базується на експертних оцінках та дозволяє кількісно визначити як прямі, так і непрямі впливи між факторами з подальшим виділенням причинних і залежних елементів у структурі ризиків. До аналізу включено фактори, що відображають специфіку експлуатації автономних засобів, автономне прийняття рішень, час реагування, управління аварійними ситуаціями. Практична реалізація підходу продемонстрована на числовому прикладі з побудовою матриць прямих і загальних впливів, розрахунком індексів значущості та причинної ролі, а також візуалізацією результатів у вигляді діаграми причинно-наслідкових зв’язків і порогової мережі впливу. Отримані результати свідчать, що інтелектуальні технології та автономне прийняття рішень відіграють системну та утворюючу роль і є ключовими драйверами ризику, тоді як аварійне реагування та процес залишення платформи мають переважно залежний характер. Запропонований підхід може бути використаний як інструмент підтримки управлінських рішень у процесах проєктування, експлуатації та управління безпекою автономних морських платформ, а також слугувати основою для подальших досліджень у напрямі інтеграції нечітких та динамічних моделей аналізу ризиків