Виробництво шлакової вати з доменних шлаків - Russkih, V. P.; Kravchenko, V. P. (Вісник Приазовського Державного Технічного Університету. Серія: Технічні науки, 2016)
Шлакова вата – коштовний і найдорожчий продукт переробки доменних шлаків. У статті виділені фактори, що впливають на якість шлакової вати: хімічний склад, що визначає модуль кислотності, температура шлакового розплаву й сталість необхідної товщини струменя шлаків. Установлене, що для одержання якісної вати зі шлаків металургійних комбінатів ММК ім. Ілліча і «Азовсталь» необхідно вводити добавки для зменшення основності шлаків. У зв’язку з подорожчанням паливно-енергетичних матеріалів для зниження собівартості необхідна розробка нової технології одержання шлакової вати з використанням вогненно-рідких шлаків, а також видалення з шлакового розплаву з’єднань заліза й сірки для підвищення якості шлакової вати. Гарні показники по теплопровідності (0,03 ккал/м∙год∙°С) і за іншими показниками (вогнестійкість, об’ємна вага) дозволяють використовувати матеріали з шлакової вати (мати, тверді й напівтверді плити) у якості тепло- й звукоізолюючих матеріалів