Дослідження теплообмінних процесів, які протікають в контурах систем опален- ня та гарячого водопостачання, у теплообмінному апараті змієвикового типу - Shytikova, I. G. (Вісник Приазовського Державного Технічного Університету. Серія: Технічні науки, 2016)
Дослідження паливно-енергетичного комплексу дозволило розкрити величезний енергозберігаючий потенціал у комунальній теплоенергетиці. Енерго- і ресурсозберігаючі агрегати та системи набувають актуальності в реалізації цього потенціалу, особливо у зв’язку з невпинним наближенням кризи енергетичної галузі. Розглянуто саморегульована система теплопостачання від індивідуальних теплових пунктів з підігрівально-акумуляторними установками і теплообмінниками змієвикового типу для незалежних систем опалення та гарячого водопостачання. Теплообмінники змієвикового типу застосовуються в комунальній енергетиці для передачі тепла (наприклад, геотермальних вод) до незалежних контурів системи опалення та гарячого водопостачання. Був проведений теплотехнічний розрахунок підігрівально-акумуляторної установки з теплообмінником змієвидного типу для незалежних систем теплопостачання від індивідуального теплового пункту, в результаті якого на дослідно-промисловій установці в лабораторних умовах були отримані дослідні дані. Показані особливості перебігу потоків в міжтрубному просторі, їх вплив на теплообмін і температури теплоносіїв першого і проміжних контурів. Для поліпшення технічних характеристик триконтурного теплообмінника змієвикового типу необхідно знати, які процеси протікають всередині апарату. Рішення цього завдання дозволить в подальшому економити витрати матеріалів на виготовлення триконтурних теплообмінників змієвикового типу і забезпечить енергоефективність системи