Оцінка на основі об’ємної швидкості згорання економічної і технічної ефективності роботи дизелів - Berestovoi, I. O.; Berestovaya, G. V. (Вісник Приазовського Державного Технічного Університету. Серія: Технічні науки, 2016)
У статті розглядається підхід до оцінки комплексної ефективності дизеля. Використовуваний в роботі підхід дозволяє виявити нові і конкретизувати вже існуючі шляхи вирішення проблеми підвищення ефективності дизелів з урахуванням взаємообумовленості параметрів, що характеризують ефективність його роботи. Проведено статистичні дослідження сучасних двигунів та їх аналіз, на основі яких було зроблено припущення про існування взаємозв’язку між питомою витратою палива і розглянутими параметрами дизеля. Запропонована в результаті обробки статистичних даних для різних досліджуваних дизелів функція, що відображає взаємозв’язок об’ємної швидкості згоряння, площі поршня і номінальної теоретичної питомої витрати палива. Аналіз отриманої функції дозволяє встановити взаємозв’язок між економічною ефективністю дизеля, показником якої прийнята питома витрата палива, та об’ємною швидкістю згорання і конструкційними особливостями дизеля