Управління формуванням зони проплавлення при зварюваннi плавким електродом в середовищі захисних газів - Ivanov, V. P.; Razmyshlyaev, O. D.; Lavrova, O. V. (Вісник Приазовського Державного Технічного Університету. Серія: Технічні науки, 2016)
Проведено дослідження формування зони проплавлення при зварюванні хромонікелевих аустенітних сталей в середовищі захисних газів. Вивчався вплив параметрів режиму і виду газового середовища на формування зони проплавлення. Визначено основні параметри управління глибиною і формою проплавлення. Розроблено моделі формування зони проплавлення для зварювання в середовищі аргону і вуглекислого газу. Для побудови моделей застосовували метод множинного регресійного аналізу. Використано залежності третього порядку, що дозволяють враховувати явища переносу електродного металу і зміни теплофізичних властивостей матеріалів при розрахунку форми зони проплавлення і показали досить хорошу збіжність з результатами вимірів