Особливості металургійних процесів при плазмово-дуговому напиленні покриттів, отриманих з сталевого дроту з порошковими наповнювачами B4C та B4C+ZrO2 - Grigorenko, G. M.; Korzhik, V. N.; Adeeva L. І.; Tunik, A. Yu.; Stepanyuk, S. M.; Karpets М. V.; Doroshenko, L. K.; Lyutik, M. P.; Chayka, A. A. (Вісник Приазовського Державного Технічного Університету. Серія: Технічні науки, 2016)
Проаналізовано металургійні процеси взаємодії, що відбуваються при плазмово-дуговому напилені між сталевою оболонкою і карбідними наповнювачами порошкових дротів B4C і B4C з додаванням наноразмірного порошку ZrO2. В результаті взаємодії феритной оболонки дроту з наповнювачами в модельних злитках утворюються бориди заліза, леговані вуглецем, а феритна матриця містить боридні та карбоборідні евтектики. Середня мікротвердість карбоборідів і матриці висока – 17,78; 16,40 і 8,69; 9,95 ГПа відповідно для злитків з B4C і B4C+ZrO2. Найбільш якісні покриття з низькою пористістю ( 1%), ламелярною структурою, що складається з феритної матриці, зміцненої дисперсними боридами заліза, були отримані при більшому тепловкладенні. Добавка 0,5% нанопорошку ZrO2 прискорює реакції утворення дисперсних боридов заліза, сприяє їх рівномірному розподілу в структурі і підвищенню мікротвердості покриття до 7,0 ГПа