Деградація властивостей металу суцільнометалевих посудин, що працюють під тиском, при тривалій експлуатації - Belostochnyy, A. V.; Soloshenko, P. V.; Grigoreva, M. O.; Savenkov, S. V. (Вісник Приазовського Державного Технічного Університету. Серія: Технічні науки, 2017)
Досліджені механічні властивості та структура металу суцільнометалевих газових балонів із середньовуглецевої сталі після експлуатації різної тривалості. Показано, що тривалість експлуатації не надає суттєвого впливу на рівень міцності металу посудин, але призводить до деякого зниження пластичних властивостей і значному зниженню ударної в’язкості. Встановлено, що прояв деградації ударної в’язкості спостерігається після тривалості експлуатації посудин на протязі 25-30 років. Виявлена відмінність характеру температурної залежності ударної в’язкості металу балонів від тривалості їх експлуатації при випробуванні зразків типу Менаже та Шарпі