До питання щодо розкислювальної здатності бора та її впливу на технологію мікролегування - Nazuta, L. Yu.; Fedorova, O. V.; Khavalits, Y. V. (Вісник Приазовського Державного Технічного Університету. Серія: Технічні науки, 2018)
Об’єкт дослідження – боровміщуючи сталі. Метод дослідження: аналіз термодинаміки розкислення в системе Fe-B-O. Мета роботи: вибір найбільш достовірних значень констант розкислення заліза бором, на підставі цього розробка найбільш ефективних технологій мікролегування бором. У роботі на підставі даних теоретичних і експериментальних досліджень різних авторів проаналізовано механізм розкислення заліза бором у діапазонах 0,001-0,01%. Показано, що незалежно від вмісту бора в розплаві Fe-В-O утворюється оксид бора В2О3. Показано, що дані термодинамічних розрахунків і експериментальних досліджень різних авторів (незалежно від методики їх розрахунків) відрізняються незначно. При температурі 1600 °С величина констант розкислення за даними різних авторів відносно стабільна та становить K-1В-O = (0,36-0,46)·10-8. Для практичних розрахунків слід рекомендувати роботу І.С. Куликова. Вплив бора на активність кисню відносно малий. При вмісті бора менш 0,1% у випадку утворення В2О3 параметр взаємодії складе = –(0,39-0,40). Вплив бора на власну активність оцінюється коефіцієнтом = 0,065+0,01[В]. Вивчено механізм і особливості мікролегування бором, вплив бору на експлуатаційні властивості сталі за рахунок зміни структури в процесі кристалізації та термічної обробки. Розглянуто практику мікролегування бором, технологію позапічної обробки, у тому числі спільне введення з сильними розкислювачами – алюмінієм і кальцієм