Вплив основного матеріалу на структуроутворення паяних швів алюмінідів нікелю і титану - Maksymova, S. V.; Myasoid, V. V. (Вісник Приазовського Державного Технічного Університету. Серія: Технічні науки, 2018)
Наведено мікроструктуру і хімічну неоднорідність паяних з'єднань алюмінідів нікелю і титану. З використанням математичної моделі вивчено кінетику дифузійного насичення припою алюмінієм. Наведено результати мікрорентгеноспектрального дослідження особливостей структуроутворення з'єднань алюмінідів нікелю і титану, отриманих високотемпературною вакуумною пайкою з використанням припоїв на основі систем Рd-Ni та Тi-Zr. Показано, що при паянні алюмінідів нікелю і титану спостерігається дифузія алюмінію з основного матеріалу в паяний шов і галтельну ділянку, що призводить до утворення фаз, відповідно, на основі паладію і титану, збагачених алюмінієм. При паянні алюмінідів нікелю припоєм системи Рd-Ni-Сr-(Ме) паяний шов складається з твердого розчину на основі нікелю, в галтельній ділянці на основі твердого розчину утворюється фаза Рd-Аl (Ме)