Перегляд списку каналів передачі даних для системи моніторингу міської розподільної мережі середньої і низької напруги - Dyachenko, M. D. (Вісник Приазовського Державного Технічного Університету. Серія: Технічні науки, 2018)
У статті розглянуті питання моніторингу стану кабельних розподільних мереж і розподільних трансформаторних підстанцій. Показана необхідність безперервного контролю режимів роботи мережі. Основна увага у статті приділена огляду каналу передачі даних для організації «цифрового шару» Smart Grid. Розглянуто основні переваги та недоліки каналів передачі даних як дротового, так і бездротового типу. Показано, що застосування PLC технології, а так само дротяних і навіть оптоволоконних ліній, на поточний момент недоцільно з економічної точки зору. Обґрунтовано доцільність організації каналів зв'язку з розподільними трансформаторними підстанціями за рахунок використання мереж GSM, які надані операторами мобільного зв'язку