Удосконалення індивідуальних протитеплових засобів захисту рятувальників - Kostenko, T. V.; Kostenko, V. K.; Aleksandrov, S. М. (Вісник Приазовського Державного Технічного Університету. Серія: Технічні науки, 2018)
Запропоновано удосконалення системи охолодження тіла рятувальника шляхом переходу на проточну схему охолодження від систем з розташованими в підкостюмному просторі поглиначами тепла. Запропонована конструкція забезпечить практично необмежений ресурс холодоагенту і, відповідно, збільшить термін захисної дії протитеплового засобу. Для підвищення ефективності механізму зняття тепла з поверхні тіла людини шляхом випаровування поту запропоновано забезпечити сорбцію вологи в підкостюмному просторі шляхом встановлення поглинаючих елементів. Проблему термодеструкції тканини зовнішньої оболонки можна вирішити шляхом її зрошення водою або утворенням пінного бар'єру. Використання запропонованих конструктивних рішень дозволить значно збільшити захисний ресурс протитеплових засобів і знизити ризик виходу їх з ладу при веденні аварійних робіт