Структура та механічні властивості високоміцної сталі після Q-n-P-інтегрованої термічної обробки - Zurnadzhy, V. I.; Efremenko, V. G.; Tsvetkova, О. V.; Dzherenova, A. V. (Вісник Приазовського Державного Технічного Університету. Серія: Технічні науки, 2018)
В статті описано зміну мікроструктури та механічних властивостей економнолегованої високоміцної сталі 55С3Г2ХФМБА після різних Q-n-P (Quenching and partitioning)-інтегрованих режимів термічної обробки. Показано, що застосуванням технологічних схем з подовженою витримкою при 160°С, з попередньою бейнітизацією або з термоциклюванням можливо суттєво підвищити комплекс механічних властивостей сталі 55С3Г2ХФМБА в порівнянні із загартуванням та відпуском при 200-300°С. Встановлено, що формування структурно-вільного фериту не забезпечує підвищення пластичності сталі у порівнянні з іншими схемами обробки. Найбільш високі результати досягнуті термічною обробкою за схемою ТЦО+Q-n-P з трьома циклами 160«250°С, яка забезпечує сталі 55С3Г2ХФМБА високоміцний стан (sв = 1941-2116 МПа) при d = 10-16%, що покращує комплекс властивостей сталі у порівнянні з загартуванням і відпуском у 5 разів (PSE – 31,5 ГПа×% і 6,3 ГПа×%, відповідно). Підвищений (до 74-79 Дж/см2) рівень ударної в’язкості сталі 55С3Г2ХФМБА у стані ТЦО+Q-n-P та В-Q-n-P обробок дозволяє використовувати її в умовах високих циклічних і ударних навантажень. Крім того, згідно з результатами, показаними в статті, за своїми властивостями сталь 55С3Г2ХФМБА в стані Q-n-P-інтегрованої обробки вкладається у вимоги, що пред’являються для високоміцних сталей 3-го покоління. Високоміцний стан досягнуто за рахунок формування багатофазної структури, що складається з відпущеного мартенситу, нижнього бейніту та підвищеної кількості збагаченого вуглецем залишкового аустеніту. Отримані результати демонструють перспективність цієї технології в області підвищення комплексу механічних властивостей економнолегованих машинобудівних та інструментальних сталей