Визначення ресурсу роботи низькотемпературних поверхонь нагріву - Tenditniy, Yu. G.; Tenditna, N. V.; Goryachkin, V. Yu.; Kornienko, V. S. (Вісник Приазовського Державного Технічного Університету. Серія: Технічні науки, 2018)
Продовження ресурсу теплоенергетичного обладнання, який на даний момент – єдиний вихід з критичного становища, дає значний економічний ефект. З огляду на рівномірний характер і низьку швидкість низькотемпературної корозії при спалюванні водомазутних емульсій з водовмістом 30% в роботі запропонована методика оцінки ресурсу роботи металу низькотемпературних поверхонь нагріву при температурах поверхні металу труби вище 60°С, при яких спостерігається рівномірна корозія. В опублікованих літературних джерелах практично відсутні дані про вплив на ресурс роботи низькотемпературних поверхонь нагріву одночасного впливу швидкостей корозії по газовій і водяній сторонах поверхонь нагріву. Достовірність висновку про надійність роботи трубних поверхонь нагріву, в значній мірі, залежить від обґрунтованості висновків, зроблених на базі розрахунків і особливо з урахуванням експериментальних даних процесів, що впливають на надійність. Саме на підставі результатів розрахунків можна виявити найбільш напружені елементи, які необхідно піддати детальному контролю. Тому від них, по суті, залежить надійність всієї методології оцінки досягнутого та залишкового ресурсу. У роботі представлена методика проведення розрахункових досліджень одночасного впливу корозійних процесів по газовій і водяній сторонах труб і порівняльної оцінки ресурсу роботи низькотемпературних поверхонь нагріву при досягненні граничних станів металу при допустимому і граничних значеннях напружень і мінімально можливої товщини стінки труби під впливом газохімічного і водохімічного режимів з урахуванням даних експериментальних досліджень процесів, що впливають на надійність роботи. Для визначення часу розрахункового та залишкового ресурсу роботи металу, що знаходиться під впливом рівномірної корозії, представлена методика визначення мінімальної залишкової товщини металу, при якій ще забезпечується гранично допустима середня по залишковій товщині стінки труби напруга