Вплив амплітуди вібрації на параметр шорсткості поверхні - Burlakov, V. I. (Вісник Приазовського Державного Технічного Університету. Серія: Технічні науки, 2018)
Шорсткість поверхні – сукупність нерівностей поверхні з відносно малими кроками на базовій довжині. Вимірюється в мікрометрах (мкм). Шорсткість відноситься до мікрогеометрії твердого тіла і визначає його найважливіші експлуатаційні властивості. Перш за все, зносостійкість від стирання, міцність, щільність (герметичність) з’єднань, хімічна стійкість, зовнішній вигляд. Параметри якості верстатобудівної продукції повинні вимірюватися при будь-якій зміні режиму роботи установки; бути статистично ефективними, тобто вимірюватися з найбільшою точністю, що дозволяє скоротити до мінімуму дублювання дослідів; бути максимально інформаційними; мати фізичний зміст. Обробка ріжучих пластин не є винятком в даному аспекті. Якість обробленої поверхні напряму залежить від якості підготовки ріжучих пластин. Таку якість може запропонувати віброабразивна обробка. А одним з показників якості обробленої поверхні є шорсткість. Для того, щоб продемонструвати правильність обраного способу, зразками для досліджень слугували ПСТМ на основі КНБ – квадратні пластини, виготовлені з кераміки марки «Борсініт», твердістю НК 38-40 ГПа, і циліндричні зразки, виготовлені з кераміки марки «Композит 05ІТ», твердістю НК 18-20 ГПа. В якості робочого середовища використовувалися суспензії з порошком монокорунду зернистістю по ФЕПА F100, порошком ультрадисперсного алмазу УДА, мікропорошки алмазу АСМ 20/14 і шліфпорошкі алмазу АС6 100/80 в концентрації 15%