До питання створення автоматизованих систем стабілізації вантажу для кранів типу «мостовий» з урахуванням зовнішніх факторів - Pavlenko, Y. V.; Burlaka, V. V. (Вісник Приазовського Державного Технічного Університету. Серія: Технічні науки, 2018)
В даній статті розглядається вплив зміни довжини нитки (канату) маятника на амплітуду згасаючих коливань підвішеного вантажу при заданих початкових параметрах в умовах експлуатації мостового крана. Наведені основні співвідношення перехідних процесів в досліджуваних механізмах головного підйому. Побудована аналітична схема управління системою противокачання вантажу. Описано моменти сил, наведені до точки підвісу (котушці запасування канатів), при регулюванні положення вантажу в просторі. Побудовано графіки амплітуд згасаючих коливань при різних довжинах плеча маятника. Розглянуто окремі випадки положення вантажу щодо точки підвісу для визначення оптимальної довжини нитки, при якій система, що складається з асинхронного двигуна з короткозамкненим ротором, перетворювача частоти, промислового логічного контролера, датчика кута нахилу, датчика навантаження і групи кінцевих вимикачів, буде працювати найбільш ефективно без участі оператора в режимі противокачання. Для забезпечення безпеки розташованих на рівні землі робітників і техніки, розраховані та запропоновані варіанти по установці кінцевого вимикача на рівні, який визначає допустиме крайнє положення вантажу, при якому можна починати підрегулювання довжини маятника в сторону зменшення. Так само, для забезпечення тривалості та надійності роботи мостового крана була розглянута можливість установки кінцевих вимикачів в ключових точках для прискорення і плавного гальмування механізму головного підйому. Запропоновано спектр необхідних компонентів для реалізації подібної системи. Розроблена логіка роботи системи противокачання вантажу