Інтелектуальна система охорони складських територій - Pakhalchuk, E. V.; Gulakov, S. V. (Вісник Приазовського Державного Технічного Університету. Серія: Технічні науки, 2018)
В роботі розглянуті питання удосконалення систем охорони складів за рахунок розробки та впровадження блоків аналізу даних з відеокамер в зв’язці з підсистемою управління складом. На підставі огляду наявних систем охорони і управління складів виділено ряд основних завдань, які необхідно врахувати при розробці системи. Також були виділені специфічні завдання, які стандартні системи охорони не здатні вирішити на сьогоднішній день. Запропоновано інтелектуальну модульну системи, що відповідає вимогам, виявленим під час аналізу існуючих рішень, і здатна вирішувати ряд специфічних завдань – динамічно змінюване освітлення, фільтрація перешкод, що вносяться погодними умовами, та інші. Сформовано ряд основних модулів, які необхідні системі для вирішення поставлених завдань, а також розроблений модуль прийняття рішень, який безпосередньо приймає сигнали від подмодулів і аналізує ситуацію, що склалася на території складу. Розписані алгоритми поведінки системи відеоспостереження при різних ситуаціях. Також вбудовано додаткові модулі, які дозволяють поліпшити якість відеопотоку. Модуль коригування освітлення оснащений функцією роботи в декількох світлових спектрах – при денному освітленні та інфрачервоному. Це дозволяє проводити оцінку ситуації в умовах відключення стандартного освітлення або на складах, яскравість освітлення яких обмежена. Залежно від частоти зміни параметрів об’єктів розроблено два алгоритму роботи системи. Такий підхід дає можливість адаптувати її під різні типи складів і надасть економію апаратних ресурсів за рахунок зменшення кількості операцій активації основних функцій системи. Так як система є модульною, це дає можливість активувати і деактивувати модулі, необхідні під конкретний тип складу. Також це дозволяє розробляти додаткові модулі, необхідні для вирішення конкретних завдань. Система має можливість управляти внутрішніми функціями підприємства і самостійно обмежувати переміщення по території, керувати освітленням і звуковими сигналами і т. п.; ці функції можна налаштувати при розгортанні її на конкретному складі