Організація віртуальних інтелектуальних лабораторних робіт - Zynovchenko, O. M.; Garkusha, G. G. (Вісник Приазовського Державного Технічного Університету. Серія: Технічні науки, 2019)
В роботі надана класифікація лабораторних робіт по цілі їх виконання. Пропонується спосіб організації віртуальних лабораторних робіт, де очікується отримання навичок роботи зі складним обладнанням або з комплексом промислових об’єктів з панелі управління, оскільки реальне лабораторне обладнання має високу вартість і високу вірогідність пошкодження. Мета способу – підвищення дидактичної ефективності навчання, автоматичне оцінювання роботи студента, зниження навантаження викладача, зниження витрат на лабораторне обладнання та виключення ризику пошкодження обладнання. Спосіб полягає у тому, що кожен студент працює відповідно до свого варіанту, в залежності від якого формується математична модель досліджуваного об’єкта або процесу і коректні результати, які мають бути отримані після виконання лабораторної роботи. Варіант виконання роботи та службова інформація зберігаються в реєстраційному файлі студента, який формується і видається викладачем. Всі дії студента контролюються комп’ютером для запобігання збоїв в роботі математичної моделі і для надання навчальному процесу коректного напрямку. Якщо дія студента є коректна, вона надається в математичну модель. Якщо дія не є коректна, вона ігнорується і відповідна інформація надається в базу повідомлень та пояснень, де комп’ютер відбирає повідомлення для студента, яке пояснює некоректну дію. Студент робить необхідні вимірювання, обробляє їх і отримує кінцеві результати, після чого комп’ютер порівнює їх з коректними результатами. Якщо похибка розбіжності результатів студента і комп’ютера перевищує критичний рівень, ці результати не приймаються. Якщо похибка нижче критичного рівня, дані результати приймаються і оцінюються. Після завершення віртуальної лабораторної роботи комп’ютер формує оцінки за отримані результати і підсумкова оцінка записується в реєстраційний файл студента