Вплив температури і часу витримки розплаву при неї на якість затверділий виливки - Skrebtsov, O. M.; Ivanov, G. O.; Kuzmin, Ju. D.; Kachikov, O. S. (Вісник Приазовського Державного Технічного Університету. Серія: Технічні науки, 2014)
На алюмінієвому сплаві АК9 знайшли, що нагріваючи його до 700,800 і 900 °С з витримкою розплаву 10 хв. приводить до максимуму твердості затверділого металу. Вперше нижче за точку солідусу сплаву виявлений «ефект твердіння останніх крапель рідкого металу».