Удосконалення технології формування на поверхні виробу шару змінного хімічного складу - Gulakov, S. V.; Psareva, I. S.; Burlaka, V. V. (Вісник Приазовського Державного Технічного Університету. Серія: Технічні науки, 2020)
Розглянута можливість формування на поверхні виробу шляхом наплавлення шару змінного хімічного складу з регламентованим розподілом властивостей. Ця задача вирішується за рахунок використання дугового наплавлення стрічковим електродом, яке забезпечує мінімальну долю участі основного металу у шві, а також включення в процесі формування робочого шару дуговим наплавленням технології дугового напилення, що дозволяє вводити у зварювальну ванну додаткові легуючі елементи. Запропоновано варіант конструкції металізатора, який дозволяє керувати хімічним складом напиленого металу за рахунок використання двох електродів різного хімічного складу, при цьому металізатор має можливість роздільного регулювання швидкостей подачі цих електродів. Регулюючи співвідношення швидкостей їх подачі, забезпечивши при цьому на постійному рівні сумарну масову швидкість їх плавлення (подачі), можна змінювати хімічний склад напиляного шару. В роботі наведені схеми реалізації процесу напилення шару змінного хімічного складу