Семантика терміну «кібернетична безпека». З чим не можна погодитися - Voloshyn, V. S. (Вісник Приазовського Державного Технічного Університету. Серія: Технічні науки, 2020)
Стан знань, що відносяться до наукового напрямку «кібернетична безпека» в науковій галузі «кібернетика» потребує уточнення. Оскільки будь-яка комп’ютерна система являє собою человекомашінну систему, в якій нерозривно співіснують дві складові – людина і комп’ютер, зазначена вище галузь знань повинна включати і знання про безпеку людини, що є складовою частиною цієї системи. Сучасний стан питання відноситься тільки до захисту програмного продукту комп’ютерної системи від зовнішнього впливу, забезпечення належного функціонування комп’ютера, створення умов, що протидіють зовнішнім атакам на цю систему, і має на меті збереження її цілісності і працездатності. Всі ці завдання є актуальними і спрямовані на забезпечення безпеки однієї частини системи «людина-машина». Наукові знання, що становлять основу «кібернетичної безпеки» практично ніяк не співвідносяться з безпекою другої нерозривної складової цієї системи – безпекою людини, оператора, користувача, обивателя. Проблеми безпеки людини в таких системах, враховуючи лавиноподібний процес комп’ютеризації суспільства, розвиток інтернету, комп’ютерних мереж і галузей людської діяльності, в яких знаходять застосування комп’ютери, давно ставило і ставить актуальні проблеми співіснування людини і комп’ютера, як з позицій фізіології і здоров’я, так і з позицій соціальності людини в сучасному суспільстві. В рівній мірі суспільство може робити замовлення на існування знань в області захисту людини – користувача цих систем від зовнішнього біологічного, психологічного, асоціального втручання, як знань актуальних, що забезпечують гідну життєдіяльність людини в сучасному світі