Шляхи підвищення щільності, міцності та триботехнічних характеристик антифрикційних порошкових композицій - Abayev, I. I. (Вісник Приазовського Державного Технічного Університету. Серія: Технічні науки, 2020)
У статті розглядаються питання отримання високоплотних порошкових композицій шляхом зниження кількості технологічного мастила в шихті або повного виключення її з шихти. Показано, що при введенні в шихту технологічного мастила в умовах положення високого тиску пресування, вона перешкоджає ущільненню порошкової шихти. Це пояснюється негативним впливом мастила на евакуацію повітря, що знаходиться в порошку. Мастило, огортаючи частки металевих порошків при високому тиску ущільнення, закриває шляхи виходу повітря з області ущільнення пресування. У разі нанесення мастила на стінку матриці негативний вплив мастила при високому тиску пресування зводиться до нуля. Введення мастила в порошкову шихту виправдано тільки в разі виштовхування пресування з матриці, мастило знижує зусилля виштовхування. Зниження кількості мастила (стеарата цинку) до розумного мінімуму при високих тисках пресування сприяє ущільненню шихти, тобто  залишається позитивною величиною. Експериментальні дані показують, що використання мінімальної кількості мастила сприяє підвищенню щільності прессовок, а отже і всіх механічних властивостей спечених порошкових композицій. Для підвищення конкурентоспроможності порошкових композицій литими матеріалами аналогічного складу необхідне застосування технології подвійного пресування і спікання. Однак технологія подвійного пресування вдвічі збільшує цикл виробництва виробів. Тому для повноцінного вирішення питання отримання беспорістих порошкових композицій одноразовим пресуванням і спіканням потрібні подальші численні дослідження