Підвищення ефективності процесу електродугового наплавлення керуванням гідродинаміки зварювальної ванни - Ivanov, V. P. (Вісник Приазовського Державного Технічного Університету. Серія: Технічні науки, 2014)
Здійснено огляд стану справ в області моделювання зон проплавлення і наплавлення металу шва, досліджень способів управління і стабілізації процесу формоутворення зварювальної ванни і виникаючих при цьому дефектів формування. Розроблено динамічні моделі формування зварювальної ванни і пов'язаних з цим дефектів наплавленого шва. На основі цих моделей проаналізован взаємозв'язок таких інформаційних сигналів, як швидкість подачі електрода і швидкість переміщення струменя–джерела як параметрів системи управління технологічним процесом наплавлення