Розробка програмного забезпечення кафедрального веб-сервера для дистанційного викладання курсів з електроприводу - Горбатко , І.Д.; Григоренко , О.Є. (Вісник Приазовського Державного Технічного Університету. Серія: Технічні науки, 2020)
У даній статті розглядається можливість реалізації невеликого веб-сервера, основним завданням якого являється надання доступу до кафедральних навчальних курсів з електроприводу з подальшою можливістю їх накопичення та редагування. Середовищем розробки для веб-додатку був мікрофреймворк Flask для створення веб-додатків на мові програмування Python. Flask класифікується як мікрофреймворк, тому що не вимагає певних інструментів або бібліотек, свідомо надаючи свободу вибору розробнику який функціонал реалізовувати в своєму додатку, підтримуючи розширення, які можуть додавати функції програми, як якщо б вони були реалізовані в самому Flask. Цей функціонал реалізується за допомогою набору розширень, які за бажанням можна встановити у мікрофреймворк таким чином, як якщо б вони були реалізовані в самому Flask. У веб-додатку були реалізовані наступні функції: система реєстрації користувачів, надавання ролі для викладачів, адміністративна сторінка для викладачів та два види файлового менеджеру як для звичайних користувачів, так і для викладачів. Система реєстрації та надавання ролі реалізується за допомогою розширення Flask-Security. Адміністративна сторінка та файловий менеджер було створено за допомогою розширення Flask-Admin. Для стилізації додатку використовувався шаблонізатор Jinja2, який дозволяє підставляти змінні з Python прямо у html-сторінці в браузері та є стандартом при написанні веб-додатків на Flask. Також використовувався CSS-фреймворк під назвою Bootstrap, призначений для гнучкої інтерфейсної веб-розробки. В якості сервера використовується мініатюрний одноплатний комп’ютер Orange Pi Zero, який виділяється на фоні інших мікрокомп’ютерів компактними габаритами, наднизьким енергоспоживанням та привабливою ціною