Розробка віртуального вимірювального обладнання для систем контролю - Мехдієва, Алмаз Мобіл кизи (Вісник Приазовського Державного Технічного Університету. Серія: Технічні науки, 2020)
У статті розглядається питання вимірювань віртуальними приладами, яке є актуальним питанням часу. Першим кроком у галузі управління та технологій є проведення вимірювань. Віртуальні вимірювальні прилади були вивчені з огляду на їх широко використання у промисловості. Системи керування, які є яскравим прикладом сучасних технологій, є ідеальним інструментом для отримання високоякісної продукції у виробництві та промисловості, оскільки аналогові системи керування, що використовуються давно, поступаються місцем цифровим системам з високою точністю та широким спектром функцій. Враховуючи все це, було проведено імітаційне моделювання процесу: технологічні процеси на виробничих ділянках виконуються безперервно, одним з них є процес збору продукту або сировини в резервуар або перенесення його з резервуара на конкретний пристрій. Цей процес вимагає контролю рівня продукту в резервуарі, який повинен бути автоматичним. Прилади для вимірювання рівня підтримують рівень продукту в резервуарі стабільним і контролюють переповнення резервуара. Останнім часом відбувається стирання відмінностей між «реальними» і «віртуальними» приладами. Практично будь-який сучасний прилад має можливість підключення до ПК і програмне забезпечення, що входить в комплект. При підключенні такого приладу до ПК і використанні програмного забезпечення, користувач має можливість управляти приладом, зберігати і обробляти дані, що перетворює сам реальний прилад вже у віртуальну частину «віртуального» приладу. Використання ж протоколу LXI в приладах дозволяє відмовитися від установки програмного забезпечення на комп’ютер, оскільки програмне забезпечення для зв’язку знаходиться у самому приладі. Таким чином, було показано, що за допомогою технології віртуальних приладів можна перетворити стандартний персональний комп’ютер, який є творцем програми, і весь набір контрольно-вимірювальних приладів разом у комплекс вимірювань і обчислень з широким спектром функцій. Перевагами запропонованих віртуальних пристроїв є: мінімізація витрат, одночасний аналіз множинних вимірювань, встановлення багатоканальних розподільчих систем, спрощення автоматизованих систем