Оцінка вмісту надмалих частинок в продуктах руйнування гірських порід насичених поверхнево-активними речовинами - Савельєв , Д.В.; Столбченко , О.В.; Чеберячко , І.М. (Вісник Приазовського Державного Технічного Університету. Серія: Технічні науки, 2020)
Дрібнодисперсні фракції пилу, з розміром часток менше 3 мкм, утворюються в повітрі рудникової атмосфери під час вибуху, що є недопустимим по санітарним нормам умов праці робочих. З використанням рентгеноструктурного аналізу вивчено гранулометричний склад пилоподібних частинок пісковиків і вугілля, оброблених поверхнево-активними речовинами (ПАР). Зміна механізму руйнування вуглепородного масиву під дією ПАР сприяє зниженню концентрації пилу за рахунок швидкого осідання під дією сил гравітації