Модель визначення часу обслуговування вагонів на металургійному комбінаті - Кіріцева , О.В.; Клецька , О.В.; Іванченко , Д.А.; Ігнатова , А.С. (Вісник Приазовського Державного Технічного Університету. Серія: Технічні науки, 2020)
У статті розглянуті особливості знаходження рухомого складу, який прибуває з зовнішньої мережи на металургійний комбінат. Його просування від «вхідної» станції до «вихідної» розбито поелементно для вивчення та аналізу «слабких місць», які впливають на збільшення часу знаходження вагонів на підприємстві поза встановленим нормативом. Детально розглянуті та проаналізовані операції за всіма багатофункціональними залізничними станціями промислового підприємства, на яких перебувають вантажні вагони. Усі дії з вагонами представлені у вигляді математичної моделі, цільова функція якої складається з суми операцій, які були виконані з вантажними вагонами за кожною станцією їх просування, а також затрат, використаних за ці операції. Запропонована модель дозволяє розраховувати витрати за вагон при урахуванні часу його знаходження на коліях виробничого комбінату. Функція має елементи розгалуження для коректного підрахунку витрат за різними обставинами, які виникають у роботі підприємства. Виявлені причини, які впливають на перепростої вагонів зверх нормативу і, як наслідок цього явища, збільшення вартості за використання вантажними вагонами