Дослідження властивостей молотків механізму струшування електрофільтрів, виготовлених електрошлаковим наплавленням ударної частини - Білоник , І.М.; Капустян , О.Є.; Береговенко , М.М.; Білоник , Д.І.; Шумикін , С.О.; Губарь , Є.Я. (Вісник Приазовського Державного Технічного Університету. Серія: Технічні науки, 2021)
Отримано дослідну партію молотків з ударною частиною, наплавленою матеріалом, близьким до складу металу електродів ОЗН-300М (310-320 НВ), %: 0,10 C; 3,00 Mn; 1,30 Si; 0,02 S; 0,03 P. Хвостовик – Сталь 20, твердість 160 HB. Досліджено механічні властивості, а також опірність пластичній деформації в умовах, близьких до реальних умов експлуатації. Встановлено наступні характеристики наплавленого металу: міцність (σв = 660 МПа, σт = 480 МПа), пластичність (δ = 19%, KCU = 85 Дж/см2), твердість 310-320 НВ. Ударні випробування молотків, отриманих з використанням електрошлакового наплавлення, проводили на спеціально розробленому ударному стенді, який забезпечує енергокінематичні параметри удару молотка по балці струшування, аналогічні промисловому електрофільтру. В якості контртіла застосовували ковадла зі сталі 40Х, загартовані на твердість 40-42 HRC. У випробуваннях, в яких максимальна кількість ударних навантажень складала 400×103 циклів, що відповідало нормативній тривалості експлуатації електрофільтру, довели, що властивості обраного матеріалу забезпечили мінімальну і незмінну площу ударного контакту молотка з ковадлом балки струшування протягом усього циклу експлуатації. Руйнування зміцнених молотків в процесі ударних випробувань не було і, тим самим, показана висока надійність і підтверджена можливість їх промислового застосування. Приведені рекомендації для промислового впровадження молотків із зміцненою ударною частиною. Отримані результати можуть бути використані на виробництві, при проєктуванні технологічних процесів виготовлення деталей, які працюють у складних умовах експлуатації. На підставі отриманих результатів з метою зниження вторинного уносу, енерговитрат в ударних механізмах струшування електрофільтрів та собівартості доцільно рекомендувати виготовляти молотки біметалічними