Розрахунково-експериментальна оцінка умов отримання наплавлених макрорізнорідних шарів - Лещинський , Л.К.; Матвієнко , В.М.; Мазур , В.А. (Вісник Приазовського Державного Технічного Університету. Серія: Технічні науки, 2021)
Наведено результати дослідження умов отримання макрорізнорідних шарів шляхом наплавлення під флюсом складеним електродом з різнолегованих стрічок. Показано, що застосування математичного моделювання процесу нагрівання та розповсюдження тепла в напівнескінченному тілі при широкошаровому наплавленні дозволяє оцінити вплив геометрії складеного електрода на формоутворення зварювальної ванни та надійність сплавлення з основним металом. На основі розв'язання нелінійного диференціального рівняння теплопровідності, що враховує температурну залежність теплофізичних властивостей основного металу, виявлено критичне значення проміжку між стрічками складеного електрода, пов'язане з порушеннями процесу утворення зварювальної ванни. Встановлено, що на її форму та розміри впливають поперечні потоки розплавленого металу, інтенсивність яких залежить від зазору між стрічками складеного електрода. При цьому інтенсивність поперечних потоків слабшає зі збільшенням зазору, коли знижується рідина розплаву в окремих частинах зварювальної ванни. Отримання одинарного валика зі змінним по ширині складом забезпечує оптимальний зазор між стрічками, що не досягає критичної величини, при якій необхідна якість формування валика поєднується з надійністю сплавлення з основним металом. Оцінено можливість підвищення надійності проплавлення при наплавленні макрорізнорідних композицій шляхом зміни режиму наплавлення. Показано, що оскільки відхилення від оптимальних параметрів режиму наплавлення стрічковим електродом призводить до погіршення якості формування валика, зростають вимоги до технологічних та теплофізичних властивостей флюсу