Високошвидкісне наплавлення на низькій погонній енергії циліндричних деталей - Щетинін , С.В.; Щетиніна , В.І.; Коваль , О.В.; Никитенко , П.В.; Елсаєд , Халед (Вісник Приазовського Державного Технічного Університету. Серія: Технічні науки, 2021)
Встановлено закономірності впливу криволінійної поверхні на взаємодію дуги і рідкого металу зварювальної ванни, порушення рівноваги в ванні, зниження стабільності процесу, формування швів і тріщиностійкості наплавленого металу. Розроблено процес високошвидкісного наплавлення на низькій погонній енергії циліндричних деталей зі зміщенням електроду з осі в напрямку, протилежному обертанню деталі, на величину зварювальної ванни, що забезпечує стабільність процесу, рівновагу дуги і рідкого металу зварювальної ванни, зростання швидкості кристалізації рідкого металу, здрібнення мікроструктури, зменшення міжатомної відстані та підвищення міжатомних зв’язків і тріщиностійкості наплавленого металу