Дослідження працездатності та надійності роликових підшипників - Гулієв , С.С. (Вісник Приазовського Державного Технічного Університету. Серія: Технічні науки, 2021)
Стаття присвячена комплексному дослідженню експлуатаційних характеристик і надійності роликових підшипників. На основі аналізу довговічності подушок та узагальнення результатів досліджень уточнено методику оцінки впливу ключових факторів на довговічність роликових підшипників. Отримано математичну модель для вираження довговічності прокатних колодок як функції випадкового аргументу на основі відомого закону розподілу провідності. Підтверджено, що довговічність роликових підшипників розподіляється за законом нормального логарифмічного розподілу. З’ясовано ймовірнісно-статистичні моделі для оцінки безперервної роботи роликових підшипників як результату складу функції розподілу динамічного навантаження з урахуванням типових змінних режимів навантаження та реальних умов експлуатації. Враховуючи необхідність обґрунтування адекватності ймовірнісно-статистичних математичних моделей та отримання більш точних результатів, була оцінена ймовірність безперервної роботи роликових підшипників з високим рівнем надійності. Розроблено аналітичну модель провідності подушки. Оцінювалася ймовірність безперебійної роботи колодок з урахуванням режимів роботи. З’ясовано ймовірнісно-статистичні моделі довговічності подушок. Отримана в результаті аналітичних досліджень система рівнянь являє собою математичну модель безперервної роботи роликових підшипників з урахуванням типових змінних режимів навантаження. Для забезпечення високого рівня надійності та більш точного визначення впливу еквівалентного навантаження відносна похибка індексу надійності становила 0,05, а рівень значущості – 0,01. Ці умови відповідають вимогам методів оцінки достовірності експериментальних даних