Розробка зварювального джерела живлення з підвищеною ефективністю - Гулаков , С.В.; Бурлака , В.В.; Поднебенна , С.К.; Кисляк , В.Г.; Плахтій , О.А.; Нерубацький , В.П. (Вісник Приазовського Державного Технічного Університету. Серія: Технічні науки, 2021)
Робота спрямована на створення енергоефективних джерел живлення, які б мали високий коефіцієнт потужності, низький коефіцієнт несинусоїдності споживаного струму, добрі масогабаритні параметри та низький рівень втрат потужності. Мета роботи – теоретичний опис підходів до розробки інверторного зварювального джерела живлення з підвищеною ефективністю та електромагнітною сумісністю з електричною мережею. В роботі проаналізовано переваги та недоліки існуючих джерел живлення для зварювання. Запропонована топологія зварювального джерела живлення з використанням резонансного перетворювача з Valley-Fill випрямлячем зі сторони мережі. Перевагами резонансних перетворювачів є невелика кількість силових ключів, а використання оригінального алгоритму керування дозволить підвищити енергоефективність та забезпечити невеликі втрати енергії. Серед резонансних перетворювачів було обрано топологію LLC перетворювача. В роботі проведений аналіз схеми заміщення по основній гармоніці, розрахований комплексний опір схеми заміщення та отримані вирази для струму і активної потужності. Проведено імітаційне моделювання засобами Matlab Simulink, в результаті якого доведено підвищення коефіцієнта потужності запропонованого джерела живлення та зменшення коефіцієнта несинусоїдності споживаного від мережі струму