Методика спостережень за деформацією арочного кріплення при веденні гірничих робіт для удосконалення безпеки праці гірників - Когтєва , О.П.; Сергієнко , О.І.; Мітіна , Н.Б.; Бєліков , А.С. (Вісник Приазовського Державного Технічного Університету. Серія: Технічні науки, 2022)
Безпечність проведення робіт завжди є пріоритетним напрямком. В умовах проведення гірничих робіт на теперішній час в складних гірничо-геологічних умовах, коли глибина розробки більшає, це питання вирішується непросто. Охоронні споруди і кріплення, які стоять на сторожі безпеки ведення гірничих робіт, повинні перебувати під пильним контролем. Це дозволить зменшити обсяги ремонтних робіт та завчасно попередити про небезпеку робітників. На основі натурних шахтних спостережень за деформацією аркового кріплення підготовчих виробок, що знаходяться в зоні ведення очисних робіт, з використанням методом лінійної інтерполяції отриманих даних була запропонована методика натурних спостережень. Для вирішення поставленої задачі були проведені натурні дослідження в умовах шахти «Ювілейна» ДП ДХК «Павлоградвугілля». Отримані дані були опрацьовані, побудовані графіки деформацій, графіки зміни параметрів виробки з часом, виконаний необхідний аналіз отриманих даних і розроблена методика шахтних спостережень. Наукова новизна полягає у забезпеченні нового представлення залежності впливу опорного тиску на швидкість проходження деформаційних процесів, що позначається на зміні перетину виробки, зміні первісних даних розмірів висоти і ширини виробки. Практична значимість полягає в отриманні результатів впливу очисних робіт на зміну робочого перерізу виробки. Зміна швидкості деформування значень висоти виробки опосередковано характеризує зони опорного тиску. Отримані параметри результатів деформування можливо використовувати в чисельному моделюванні деформації бічних порід і в подальшому прогнозуванні небезпечних станів, зумовлених проявами опорного тиску у зоні впливу очисних робіт