Модель визначення подібності між прецедентами для діагностики відмов обладнання суднової енергетичної установки - Вичужанін , В.; Вичужанін , А. (Вісник Приазовського Державного Технічного Університету. Серія: Технічні науки, 2025)
Сучасні суднові енергетичні установки (СЕУ) є високотехнологічними комплексами, функціонування яких супроводжується постійним збором та аналізом великих обсягів діагностичних даних. Підвищення ефективності технічної експлуатації таких систем потребує розробки інтелектуальних засобів діагностики, здатних до точного розпізнавання й інтерпретації типових відмов. У статті розглянуто задачу оцінювання ступеня подібності між прецедентами в рамках методології Case-Based Reasoning (CBR), що є актуальним підходом за умов обмеженої навчальної вибірки та високої варіативності відмов. Подано аналітичний огляд сучасних методів оцінювання подібності, зокрема метричних підходів, агрегуючих операторів (зокрема інтеграла Чокета), логіко-вивідних систем та семантичних графових моделей. Визначено основні обмеження цих підходів: низька адаптивність до гетерогенних даних, слабка інтерпретованість результатів і висока залежність від апріорної інформації. Авторами запропоновано уніфіковану модель визначення подібності, яка враховує різнорідність діагностичних ознак. У моделі реалізовано інтеграцію різних метрик (евклідової, косинусної та Жаккара) залежно від типу даних (числові, категоризовані, множинні). Діагностична значущість ознак задається ваговими коефіцієнтами, які визначаються чисельною оптимізацією. У роботі також подано формалізований опис структури прецедента, класифікацію типових відмов та алгоритм зіставлення з урахуванням контексту експлуатації. Запропонований підхід забезпечує інтерпретованість, адаптивність і масштабованість моделі, що підтверджує її застосовність в інтелектуальних системах підтримки прийняття рішень для діагностики відмов обладнання СЕУ. Практична реалізація моделі сприятиме підвищенню надійності, безпеки й ефективності експлуатації морських технічних систем